Du må ikke selv fylde kølemiddel på din bil

”Jeg kan da godt selv” tænker du måske, når der skal fyldes kølemiddel på bilens aircondition. Og det kan også være at du kan, men reglerne siger, at du ikke må. Hvorfor? Fordi der er risiko for udslip af meget klimaskadelige gasser.

Kølemidlet R134a, der bruges på mange bilers airconditionanlæg, indeholder en F-gas. Kølemidlet har været på markedet siden 1990’erne men er nu i gang med at blive udfaset i EU netop pga. de F-gasser, som kølemidlet indeholder. Det er også en af grundene til, at du ikke selv bør påfylde kølemiddel på din bil, men lade en uddannet mekaniker klare det for dig.
Samtidig kan private ikke lovligt købe kølemidlet R134a i Danmark. 

Kort sagt er det ulovligt at fylde R134a på sin egen bil, med mindre man er uddannet mekaniker, og det sker på et autoværksted, der er KMO godkendt.

Bruger min bil R134a?
De fleste biler med en aircondition, der er produceret før 1. januar 2017, bruger kølemidlet R134a.
I nye biler anvendes der typisk kølemidlet R1234yf, der er bedre for klimaet.

Gælder det også klimaanlæg?
Reglerne for kølemidlet R134a gælder for både aircondition- og klimaanlæg. Det gælder også andre typer af klimastyring, som benytter R134a.

Hvordan ved jeg, om mit anlæg mangler kølemiddel?
Vi anbefaler et årligt tjek af din bils aircondition- eller klimaanlæg. Det gør vi, fordi kølemidlet bliver brugt. Mangler dit anlæg kølemiddel går det ud over køleeffekten og anlæggets holdbarhed.

Pas på forkerte vejledninger
Selvom du kan finde vejledninger på nettet til, hvordan du selv påfylder kølemiddel på din bil, er det en god idé at lade mekanikeren klare opgaven for dig. Ud over at det er ulovligt, så risikere du at påfylde for meget eller for lidt. Samtidig er der risiko for udslip, hvis du selv forsøger at påfylde kølemidlet.

Hvis du bryder reglerne
Hvis du overtræder loven og f.eks. importerer eller selv forsøger at påfylde kølemidlet uden korrekt udstyr og godkendelser, kan det give bøder og i værste tilfælde fængselsstraf.

Find dit lokale autoværksted
DEL PÅ:

AutoPartner sender nyhedsbreve ca. 14 gange årligt med gode råd og tilbud.

Du kan selvfølgelig altid afmelde dig igen.

Tilmeld nyhedsbrev