Kørsel med campingvogn i udlandet – nye regler

Når du skal på ferie i udlandet med campingvogn, er det vigtigt, at du er opmærksom på de regler, der er i de forskellige lande, da brud på reglerne kan give bøder og forbud mod kørsel.

Har du styr på de nye regler omkring strøm til anhængertræk?

Når du kører med f.eks. anhængertræk eller campingvogn, skal de tilsluttes strøm. Det sker via det runde stik, hvor anhængerens kabel tilsluttes bilen. Stikket kan være 7-polet eller 13-polet. Du kan se, hvilket type stik det er ved at tælle benene i stikket.

Oftest bruges 7-polet stik til trailer og ældre campingvogne, hvorimod nyere campingvogne har 13-polet stik. Og hvorfor er det så vigtigt for dig?
Det er det, fordi det fremover er et krav, at du på påhængskøretøjer over 750 kg. kan tænde baklys og tågebaglygter – og det kan man kun med et 13-pol stik. De nye regler er trådt i kraft d. 1. januar 2019, og gælder i Østrig, Tyskland, Frankrig, Italien og Schweitz. Det betyder altså, at du i disse lande ikke længere må køre med 7-polet stik, men skal have et 13-pol stik.

De nyere 13-pol stik er designet til, at der er flere forbindelser fra bilen til anhængeren. Ud over, at der er strøm til baklys og tågebaglygter, så sørger et 13-pol stik også for, at der er strøm til køleskabe og de læser også, om en pære er defekt. Et 13-polet stik er også vandtæt. De fleste campingvogne fra 2008 og frem er udstyret med et 13-pol stik.

Har du et 7-polet stik på bilen, og benytter en adapter til et 13-polet stik i campingvognen, så er der fortsat nogle vigtige funktioner, der ikke virker som f.eks. baklys og tågebaglygter. Det betyder altså, at dette ikke altid er en løsning.

Har du styr på typepladen?

Er du ved at se på ny bil, og ønsker du at køre med trailer eller campingvogn, skal du huske at tjekke typepladen. Her kan du finde typegodkendelsen på bilen. Hvis der ikke er angivet trailervægt, så betyder det, at bilen ikke må køre med trailer. Dette er en EU-regel fra 1. juli 2017.

Kørekort

Hvis du skal til udlandet med anhænger må den samlede totalvægt højst være 3.500 kg., hvis du ikke har et B/E kørekort. Hvis du har et B/E kørekort, kan du køre, som du plejer og er dækket ind.

Hvis du har et B+ kørekort må totalvægten være op til 4.250 kg. Fra 2013 var det muligt at tage et B+ kørekort.

Ved du hvad Tempo 100 er?

Vil du gerne køre lidt hurtigere på de danske og tyske motorveje med camping- eller påhængsvogn, så skal du have en Tempo 100 godkendelse.
For at få en Tempo 100 godkendelse skal din bil have ABS-bremser, og dens totalvægt må ikke komme over 3.500 kg. Ud over at der er nogle krav til bilen, så er der også krav til camping- og påhængsvognene.

I forbindelse med camping- og påhængsvognene skal du være særlig opmærksom på dækkene, da de skal være yngre end 6 år og have en hastighedskode på min. ”L” dvs. 120 km/t. Samtidig skal camping- og påhængsvognene være egnet til 100 km/t og totalvægten må ikke overstige 3.500 kg.

Dansk Tempo 100

Hvis du bliver godkendt til en dansk Tempo 100 godkendelse, så må du køre 80 km/t på de danske landeveje og 100 km/t på de danske motorveje med camping- og påhængsvogn.

Ønsker du at få en Tempo 100 godkendelse, skal din camping- og påhængsvogn periodesynes hvert 2. år, når totalvægten overstiger 750 kg.
Du kan ikke bruge en dansk Tempo 100 godkendelse i Tyskland. Her skal du have en tysk Tempo 100 godkendelse.

Tysk Tempo 100

I forbindelse med en tysk Tempo 100 godkendelse skal der udfyldes en del dokumenter, hvilket skal sendes til de tyske myndigheder. Herefter sender de tyske myndigheder godkendelsen.

HUSK altid din godkendelsesattest

Når du skal på tur, er det vigtigt, at du medbringer din Tempo 100 godkendelse, da du kan blive bedt om at fremvise attesten.

 

Her kan du se forskellen på et 7-polet og 13-polet stik. 

DEL PÅ:

AutoPartner sender nyhedsbreve ca. 14 gange årligt med gode råd og tilbud.

Du kan selvfølgelig altid afmelde dig igen.

Tilmeld nyhedsbrev