Dine dæk kan godt blive for gamle

Selvom du ikke slider dine dæk op på bilen, så kan de godt blive for gamle.
Dæk har ingen udløbsdato, men derfor kan de godt blive for gamle alligevel.
Ud fra DOT mærket på dine dæk kan du se, hvornår de er produceret. DOT mærket er et firecifret tal, der viser, hvilken uge samt hvilket årstal dækket er produceret i.

Hvis der f.eks. står 1718, så betyder det, at dækket er produceret i uge 17 i 2018. På den måde kan du altid nemt tjekke dine dæks alder.

Som udgangspunkt, kan et dæk holde i 5-6 år men det afhænger af flere faktorer:
- Om gummiet er blevet mørt
- Om der er synlige dækskader
- Om dækmønsterdybden er slidt

Hvis gummiet er mørt og stift

Hvis gummiet er blevet mørt og stift, så forringer det dækkets egenskaber og kan svigte ved f.eks. kraftig opbremsning eller ved skarpe sving.
Et dæk ældes altså selvom det ikke bruges. Temperatur, vedligeholdelse og forhold under opbevaring af dækket påvirker hvordan dækket ældes. Derfor er det en god idé at holde godt øje med dine dæk og evt. få dem tjekket inden du sætter dem på bilen. Dækkene kan nemlig trænge til at blive udskiftet selvom de ser ud til at være brugbare og ikke er slidt.

Hvis dækket har skader

Skader på et dæk kan opstå på forskellige måder. Kører du skarpt på en kantsten, ned i et hul eller over noget, der ligger på vejen, så risikerer du at få snitskader på dækket. Får du en skade på dit dæk, så påvirker det dækkets holdbarhed. Du kan også have et søm siddene i dækket, uden at du har opdaget det. Derfor er det altid en god idé at tjekke dit dæk.

Hvis dækmønsteret er slidt

Selv om dæk kan holde i mange år, kan de godt være så slidte, at de ikke er lovlige at køre med. Ifølge lovgivningen må dit dækmønster ikke være under 1,6 mm. Vi anbefaler, at du ikke kører med dæk, der har et dækmønster under 3 mm. Hvorfor? Fordi dækket mister mange af de gode egenskaber det har fra ny, når dækmønsteret kommer under 3 mm.

Mønsteret på dine dæk har betydning for vejgrebet - jo mere slidte dæk, jo dårligere står dækket fast på vejene. Det er meget forskelligt, hvor hurtigt man slider dækmønstret. Det afhænger bl.a. af kørestil og hvor meget man kører på sine dæk. Nogle bilister når at slide ders dæk op, inden de bliver for gamle, mens andre vil opleve at dækket bliver mørt og stift, inden det slides op.

Hvis dit dæk slides ujævnt f.eks. ved kanterne eller kun i midten, så betyder det ofte, at dine hjul skal spores eller at der er et problem med afbalancering eller hjulophæng. Det kan også være en indikation på, at du kører med forkert lufttryk. For lavt lufttryk giver ofte et slid på begge sider af dækket, hvorimod et for højt lufttryk giver et slid på midten. Du kan se det rigtige dæktryk i bilens instruktionsbog eller på et mærkat i tankdækslet eller på dørstolpen.

Skal du på kør-selv-ferie?

Det er en god idé at tjekke dine dæk inden du tager på en længere kør-selv-ferie. på lange ture bliver dækkene ofte belastet med høj temperatur og hastighed. Samtidig er der tit ekstra læs på bilen, når man skal på kør-selv-ferie.
Du kan selv tjekke dækmønster, dæktryk og om der er synlige skader på dækket inden ferien.

Er du det mindste i tvivl, så tag endelig fat i en af vores værksteder.

Find dit lokale autoværksted
DEL PÅ:

AutoPartner sender nyhedsbreve ca. 14 gange årligt med gode råd og tilbud.

Du kan selvfølgelig altid afmelde dig igen.

Tilmeld nyhedsbrev