Ved du, hvad dit dækmønster skal være?

Ifølge dansk lovgivning, så skal dit dækmønster være mindst 1,6 mm på dækkene. Hvorfor anbefaler vi så minimum 3 mm mønster? Det gør vi, fordi dækkene mister sine egenskaber efterhånden, som de bliver slidt, og det påvirker køresikkerhed. Til sammenligning har et nyt dæk et mønster på mellem 7 og 8 mm.

Et dæk med kun 1,6 mm dækmønster pumper mindst 85 procent mindre vand væk fra vejen, hvis du sammenligner det med et nyt dæk. Det betyder altså, at vejgrebet bliver dårligere, når dine dæk er slidte. Det er især vigtigt, når vejene er våde, fordi der er risiko for aquaplaning. Det betyder, at dækket nærmest glider oven på vandet, fordi det ikke ledes væk fra vejen.

Se også hvordan du selv finder størrelsen på dine dæk.

Find dit lokale autoværksted


Skal du på kør-selv-ferie?

Det er en god idé at tjekke dine dæk inden du tager på en længere kør-selv-ferie. på lange ture bliver dækkene ofte belastet med høj temperatur og hastighed. Samtidig er der tit ekstra læs på bilen, når man skal på kør-selv-ferie.
Du kan selv tjekke dækmønster, dæktryk og om der er synlige skader på dækket inden ferien.

Er du det mindste i tvivl, så tag endelig fat i en af vores værksteder.

Hvordan læser du dine dæk?

Dæk er mærket med oplysninger om fysiske mål og egenskaber. Nedenfor er vist et eksempel på, hvad de forskellige oplysninger på et dæk betyder.

Hvis der f.eks. står 205/55R16 91V på dit dæk, kan det aflæses således:
205 er bredden på dækket i mm.
55 er profilen på dækket
16 er diameteren på fælgen - angiver hvilken størrelse fælge der skal benyttes til dækket
R viser, at dette er et radialdæk (hvilket er det mest normale dæk i dag)
91 viser hvor meget vægt dækket kan tåle (loadindex)
V er hastighedskoden og viser her, at dækket kan klare ca. 240 km/t


Hvor er dine dæk fra?

Du kan tjekke, hvor et dæk er fremstillet ved at kigge på E-mærkningen, som er din garanti for, at dækket er typegodkendt. E-mærkningen er en produktionsnorm fra EUs ECE-30 regulativ, der stiller krav til mærkning, kvalitet og hastighed på selve dækket.
Du kan også se efter DOT-mærket. DOT er den amerikanske kvalitetsstandard. Efter DOT-mærket skal der fremgå en datomærkning, som kan være et serienummer eller produjtionsuge/år. Eksempelvis 3209 = uge 32, år 2009.

Der skal bagved E- og DOT-mærkerne stå et godkendelsesnummer og et oprindelsesland.

HVAD ER LOADINDEX PÅ DÆK?

Loadindex er det antal kg. et dæk er godkendt til at bære. Det viser altså den maksimale tilladte vægt, for hvert dæk på bilen.

Dækkene på din bil skal have monteret dæk hvor load indexet svarer til det enkelte hjuls maksimale tilladte akseltryk.

Hvis der f.eks. står 205/55R16 91V på dit dæk, så betyder det 615 kg. 

HVAD BETYDER DÆKKETS HASTIGHEDSKODE?

Hastighedskoden på et dæk viser tophastigheden som dækket er lavet til.

Et dæk skal have en hastighedskode, der passer til den hastighed, som bilen max er typegodkendt til at køre med. Det betyder, at det ikke er nok med et dæk med en hastighedskode på M (130 km/t), hvis bilens tophastighed er 180 km/t.

Vinterdæk skal min. have hastighedskoden Q, og den behøver ikke svare til bilens typegodkendte tophastighed. Hvis du kører i Tyskland med vinterdæk, skal du være opmærksom på, at hvis dækkets hastighedskode ikke svarer til bilens typegodkendte tophastighed, så skal der være et mærkat, der viser dækkets maksimale hastighed. Mærkatet skal sidde i førerens synsfelt.

HVAD BETYDER DET FOR DIN SIKKERHED?

Bilens topfart er altså afgørende, når vi snakker hastighedskoder på dæk. Kører du hurtigere, end dækket er beregnet til, så risikerer du, at dækket eksploderer. Det er for din og dine families sikkerheds skyld, at hastighedskoderne på dækket skal passe til bilens topfart, så du undgår at dækket eksploderer. Det kan nemlig få alvorlige konsekvenser for dig og dine medtrafikanter.

HASTIGHEDSKODER

Hastighedskode          Maks hastighed km/t
B 50
C 60
D 65
E 70
F 80
G 90
J 100
K 110
L 120
M 130
N 140
P 150
Q 160
R 170
S 180
T 190
U 200
H 210
V 240
W 270
ZR Over 240
Y 300
DEL PÅ:

AutoPartner sender nyhedsbreve ca. 14 gange årligt med gode råd og tilbud.

Du kan selvfølgelig altid afmelde dig igen.

Tilmeld nyhedsbrev