Er det danske vejr vintervejr?
Vi kører mere forsigtigt, når der er sne og is overalt.
Men når vintrene nu er så milde, kan det så overhovedet betale sig at skifte til vinterdæk?
Mange danskere vælger hvert år at springe vinterdækkene over. ”Det er ikke nødvendigt med de få vinterdage, vi har i Danmark,” mener nogle – men det er bare ikke rigtigt. Årets første efterårssne falder som regel i løbet af november. Der er ikke tale om de helt store mængder, men alligevel er det nok til, at landskabet visse steder bliver klædt i hvidt. DMI fortæller, at det normale gennemsnit lyder på 26,4 døgn med sne hvert år.
Men er vintrene ikke blevet mildere, og har de så ikke ret, de, som siger, at det ikke kan betale sig at skifte til vinterdæk? Nej, er det korte og enkle svar. Tal fra Vejdirektoratet viser nemlig, at de milde vintre faktisk gav flere uheld. I januar 2017 var der flere trafikulykker end i januar 2016. Antallet af ulykker med personskade steg med 19 %, mens ulykker med materielskade steg med 14 % sammenlignet med 2016. Det kan skyldes, at mange undervurderede underlaget og endte i glatføreuheld: »Når vintervejret viser sig med sne og glatte veje, kører vi som regel mere forsigtigt, fordi vi ved, at der er større risiko for uheld, hvis dækkene mister grebet på vejen. Viser vejret sig derimod fra sin solrige side, kommer der typisk flere typer af trafikanter på vejene, og vi kører lidt hurtigere, end når vejen er dækket af sne eller is,« oplyser vejdirektoratet i en rapport om trafikken i januar.
Så selvom bilruden ikke skal skrabes fri for is og der ikke ligger sne, kan det sagtens være glat, og det er generelt umuligt at regne ud, præcis hvornår vinteren kommer, og hvor hårdt den rammer. Det er i hvert fald erfaringen hos Redning Danmark, som hvert år hjælper tusindvis af danskere, der er kommet i uføre i vintermånederne. »Kombinationen af svingende temperaturer, regn og slud er farlig. Ligger der vand på kørebanen, fryser det nemlig til is, når vejtemperaturen nærmer sig frysepunktet. Og det er farligt, fordi man ikke umiddelbart kan se, at det er glat,« siger Henrik Hildebrandt, der er direktør hos Redning Danmark.
Sørg derfor for at have multiværktøj og varmt tøj med, så du kan holde varmen, hvis du kører fast i sneen. Lav en liste over ting, du ved, du kan få behov for, og fyld op i bilen, inden den første vinterstorm tager dig på sengen.
Hvorfor skifte til vinterdæk?
Når temperaturen daler om efteråret, bliver sikkerheden på vejene endnu mere vigtig. Gummiet der benyttes i sommerdæk begynder at stivne ved 7°C hvilket betyder, at vejgrebet reduceres.
Vinterdæk har et højere indhold af naturgummi end sommerdæk, hvilket gør at vinterdæk er mere smidige i kulde. Du står altså bedre fast på kolde veje med vinterdæk. Samtidig har vinterdæk tusindvis af lameller dvs. små riller, der forhindrer akvaplaning og giver et optimalt vejgreb i sne og slud.
Er dine vinterdæk sikre at køre med?
Efterhånden som dine vinterdæk slides, så bliver dækmønstret mindre. Jo mindre dækmønster, jo dårligere står din bil fast på vejene.
Derfor anbefaler vi, at du har et dækmønster på min. 3 mm, selv om lovgivningen siger 1,6 mm. Grunden er, at dækket mister sine egenskaber og det går ud over dig og dine medtrafikanters sikkerhed.
Til sammenligning så har et nyt dæk et mønster på mellem 7 og 8 mm.
Regler i udlandet
Hvis du skal på ferie i udlandet i vinterperioden, skal du være opmærksom på om du skal have vinterdæk på samt hvilke regler der er omkring snekæder og pigdæk.
I Norge siger loven f.eks. at dækmønsteret skal være min. 3 mm på vinterdæk, hvorimod loven siger 1,6 mm. i Danmark. Dine vinterdæk kan altså godt være lovlige i Danmark, selvom de ikke er det i andre lande.
Bremselængde: Sommerdæk vs. vinterdæk
Nedenfor kan du se en illustration, der viser forskellen på bremselængden alt efter, om du kører på sommer- eller vinterdæk.
Illustrationen er lavet af Rådet for Større Dæksikkerhed.