Hvorfor skifte til vinterdæk?

Når temperaturen daler om efteråret, bliver sikkerheden på vejene endnu mere vigtig. Gummiet der benyttes i sommerdæk begynder at stivne ved 7°C hvilket betyder, at vejgrebet reduceres.
Vinterdæk er lavet af et blødere gummi end sommerdæk, hvilket gør at vinterdæk står bedre fast på vejen når der er lav friktion. Du står altså bedre fast på kolde veje med vinterdæk.

Er dine vinterdæk sikre at køre med?

Efterhånden som dine vinterdæk slides, så bliver dækmønstret mindre. Jo mindre dækmønster, jo dårligere står din bil fast på vejene.
Derfor anbefaler vi, at du har et dækmønster på min. 3 mm, selv om lovgivningen siger 1,6 mm. Grunden er, at dækket mister sine egenskaber og det går ud over dig og dine medtrafikanters sikkerhed.
Til sammenligning så har et nyt dæk et mønster på mellem 7 og 8 mm. 

Har du brug for nye vinterdæk?
Tryk her og kontakt en af vores værksteder for et godt tilbud.

Symbolers betydning

Alpin symbol (“Snefnug på et bjerg”) identicerer vinterdæk iht. UNECE regulativerne (gældende i EU og ere andre lande) og dækregulativerne i USA og Canada. Disse vinterdæks egenskaber er godkendt gennem ere objektive tests, og lever op til, eller er bedre, end de de nerede krav.

Vinterdækkene har ekstraordinære, gode egenskaber med hensyn til sikkerhed og kontrol på sne, isbelagte veje og generelt ved lave temperaturer.

M+S symbol (“snedæk”) betyder et dæk hvor slidbanemønstret, gummiblandingen og strukturen primært er designet til at have bedre køreegenskaber på sne end et standard dæk, når vi taler om evnen til at igangsætte eller holde bilen i bevægelse.

Regler i udlandet

Hvis du skal på ferie i udlandet i vinterperioden, skal du være opmærksom på om du skal have vinterdæk på samt hvilke regler der er omkring snekæder og pigdæk.
I Norge siger loven f.eks. at dækmønsteret skal være min. 3 mm på vinterdæk, hvorimod loven siger 1,6 mm. i Danmark. Dine vinterdæk kan altså godt være lovlige i Danmark, selvom de ikke er det i andre lande.

Se reglerne i en række lande her.

Bremselængde: Sommerdæk vs. vinterdæk

Nedenfor kan du se en illustration, der viser forskellen på bremselængden alt efter, om du kører på sommer- eller vinterdæk.
Illustrationen er lavet af Rådet for Større Dæksikkerhed.

Bremselængde